Ligjëratë në vizitë dhe promovim libri nga Akademik James Pettifer & Miranda Vickers në Kolegjin ILIRIA

Akademik James Pettifer ka mbajtur një ligjëratë në lidhje me çështjen e statusit të Kosovës, çështjes shqiptare në përgjithësi si dhe për rolin që populli shqiptar ka në riformësimin e regjionit të Ballkanit. Përveç ligjëratës ka promovuar edhe librin e tij në ko-autorësi me Miranda Vickers,  me titull : “Çështja shqiptare – Riformësimi i Ballkanit”. 

Akademik Pettifer, në këtë rast, para të pranishmëve ka paraqitur një rezyme të këtij libri, me ç’rast theksoi:”Shpalljes së pavarësisë së Kosovës në vitin 2008 dhe manipulimi i hapur e këtij precedenti nga Rusia në luftën e saj me Gjeorgjinë dhe Osetinë  Jugore menjëherë më pas e ka përqendruar vëmendjen e botës edhe një herë në Ballkan. Por, roli i Shqipërisë në rajon mbetet pak i njohur dhe më pak i kuptuar. Në këtë botim të rishikuar të një pune të madhe të historisë bashkëkohore, dy autoritete ndërkombëtarisht të mirënjohura dhe të respektuara, ndriçojnë rolin e Shqipërisë në Ballkan, që nga shpërthimi i dhunës në vitet 1990, e cila solli vendin në prag të luftës civile, deri tek ditët e sotme. Që nga viti 1997, territori shqiptarë u detyrua në mënyrë simultane, për të arritur tek kushtet e realitetit të një bote pas – komuniste dhe nën kërcënimin e projektit të “Serbisë së Madhe” të Sllobodan Millosheviçit. Njerëzit e saj, argumentet e autorëve, janë të përfshirë në procesin e emancipimit vetë-kombëtar: ri-themelimin e tregut të lirë dhe të ndalesës së kontrollit të kufijve komunistë, kanë ripërtërirë lidhjet e gjata të fjetura kulturore dhe ekonomike midis popullit shqiptar dhe regjionit të gjerë. E ardhmja e shqiptarëve në Ballkan është çështja më e ngutshme në rajon sot, një fakt që Perëndimi duhet të ketë kujdes në atë që nëse ky komb i lënë pas dore për një kohë të gjatë duhet të bëhet një partner Evropian. Në të vërtetë, autorët argumentojnë, në këtë klimë të evoluimit të shpejtë politik, dështimi për të arritur tek kushtet me rëndësi në çështjes shqiptare mund të kthej rajonin në një tërësi të konfliktit të armatosur.”

Studentët patën rastin qe te njohin aspekte të çështjeve ballkanase dhe vendore nga vështrimi i ekspertëve ndërkombëtar. Gjithashtu ata patën mundësi të inkuadrohen në temën e diskutimit përmes formave interaktive dhe pyetjeve

Shpërndaje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Recent Posts